Porcja dla 4-6 osób
Czas przygotowania: 20 min.
Czas grillowania: 20-30 min.
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki drobno posiekanych liści rozmarynu plus rozmaryn do dekoracji
1 łyżka drobno posiekanych liści tymianku plus tymianek do dekoracji
2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku
gruboziarnista sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
1 kg czerwonych ziemniaków odmiany sałatkowej
1. Grill przygotować do grillowania metodą pośrednią w temperaturze 200-230 st. C. W dużej misce wymieszać oliwę, rozmaryn, tymianek, czosnek, ¾ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
2. Nieobrane ziemniaki tak pokroić na kawałki, żeby powierzchnie przecięcia miały szerokość około 3 cm. Ziemniaki wrzucić do miski z ziołową oliwą i przemieszać, równomiernie obtaczając w niej wszystkie kawałki. Ruszt do grillowania wyczyścić szczotką. Koszyk do grillowania rozgrzewać w pośredniej strefie żaru ( z dala od źródła ognia) przy zamkniętej pokrywie 10 minut.
3. Ziemniaki rozłożyć łyżka cedzakową na koszu, tworząc z nich jedną warstwę. (Nie wysypać ich po prostu z miski na patelnie, gdyż pryskająca oliwa może spowodować wybuch płomieni). Miskę z resztą oliwy odstawić na bok.
4. Ziemniaki grillować metodą pośrednią w średniej lub wysokiej temperaturze przy zamkniętej pokrywie 20-30 minut, aż będą ładnie zarumienione i dadzą się bez trudu nakłuć nożem. W tym czasie raz lub dwa razy porządnie potrząsnąć koszykiem, aby odwrócić kawałki. Ziemniaki ponownie wrzucić do miski z pozostała oliwą i dobrze przemieszać , a na koniec przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na ciepło.
Smacznego!!!