Julian Karewicz – w gastronomii robił już w zasadzie wszystko: był pomywaczem, kelnerem który w dniu próbnym wylał na klienta dziesięć piw i mimo to został przyjęty do pracy. W stolicy Szkocji kręcił pizzę. Zdarzyło mu się być szatniarzem, a nawet szefem kuchni w japońskiej restauracji.
Przez prawie siedem lat pełnił funkcję szefa baru na Solcu 44, gdzie wypracował charakterystyczny dla siebie styl „slow bar”, który cechowała pieczołowitość w doborze składników, oraz niekonwencjonalne ich zastosowanie. Równocześnie obejmował funkcję head grill mastera w firmie Weber Grills, pod której barwą w 2015 zdobył dwa puchary w międzynarodowych mistrzostwach Polski w BBQ, w Dolinie Charlotty.
Autor bloga „barkuchnia” w magazynie kulinarnym Kukbuk oraz współautor książki „Przepisy i Opowieści”, wyróżnionej przez Gourmand Cokbook Awards jako jednej z trzech najlepszych książek kulinarnych na świecie w roku 2016. Dziś animator kulinarny w studio Comfort Food w hali Koszyki i szef kuchni w Taste Center by Elektrolux. Zasiada w kapitułach sędziowskich najważniejszych konkursów barmańskich w Polsce. Jest początkującym sędzia w konkursach winiarskich. Prowadzi panele edukacyjne w koncepcie Better Bar, fascynuje się lokalnym produktem spod znaku słow foodowego ślimaka oraz wykorzystywaniem pełnego potencjału żywności, czego przedłużeniem jest wyznawanie przez niego filozofii „no waste”.
Osiągnięcia:
2012 – oficjalna rekomendacja Slow Food dla kuchni i baru Solec 44
2015 – złoty i srebrny puchar w międzynarodowych mistrzostwach polski bbq w Dolinie Charlotty
2015 – pierwsza rekomendacja żółtego przewodnika Gault Millau dla baru w Solcu 44
2015 – nagroda od Warsaw Insider w kategorii Cocktails (local flavour)
2017 – współprojekt i otwarcie Comfort Food Studio w Hali Koszyki
2019 – projekt merytoryczny studia kuchni funkcjonalnej w klinice medycznej Life
2020 – projekt merytoryczny pierwszej w Polsce Akademii Grillowania – Grillsklep
2020 – stworzenie manufaktury sosów i marynowanych mięs dla dla Grillsklep Delikatesy
2020 – stworzenie własnej manufaktury produkcyjnej This Is Smoke by J.J. Karewicz
2021 – szef kuchni/senior manager w Polpharma Biologics – odpowiedzialność projekt i prowadzenie kantyny premium dla Jerzego Staraka
2023 – Tea Barista w marce Lipton