Chrupiące połówki ziemniaków z ziołami

Porcja dla: 4-6 osób

Czas przygotowania: 20 min.

Czas grillowania: 20-30 min.

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki drobno posiekanych liści rozmarynu plus rozmaryn do dekoracji
  • 1 łyżka drobno posiekanych liści tymianku plus tymianek do dekoracji
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku
  • gruboziarnista sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 kg czerwonych ziemniaków odmiany sałatkowej

1. Grill przygotować do grillowania metodą pośrednią w temperaturze 200-230 st. C. W dużej misce wymieszać oliwę, rozmaryn, tymianek, czosnek, ¾ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

2. Nieobrane ziemniaki tak pokroić na kawałki, żeby powierzchnie przecięcia miały szerokość około 3 cm. Ziemniaki wrzucić do miski z ziołową oliwą i przemieszać, równomiernie obtaczając w niej wszystkie kawałki. Ruszt do grillowania wyczyścić szczotką. Koszyk do grillowania rozgrzewać w pośredniej strefie żaru ( z dala od źródła ognia) przy zamkniętej pokrywie 10 minut.

3. Ziemniaki rozłożyć łyżka cedzakową na koszu, tworząc z nich jedną warstwę. (Nie wysypać ich po prostu z miski na patelnie, gdyż pryskająca oliwa może spowodować wybuch płomieni). Miskę z resztą oliwy odstawić na bok.

4. Ziemniaki grillować metodą pośrednią w średniej lub wysokiej temperaturze przy zamkniętej pokrywie 20-30 minut, aż będą ładnie zarumienione i dadzą się bez trudu nakłuć nożem. W tym czasie raz lub dwa razy porządnie potrząsnąć koszykiem, aby odwrócić kawałki. Ziemniaki ponownie wrzucić do miski z pozostała oliwą i dobrze przemieszać , a na koniec przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na ciepło.

Smacznego!!!

Blog

Czytaj podobne

Porcja dla: 4-6 osób Czas przygotowania: 20 min. Czas grillowania: 20-30 min. Składniki: Przygotowanie: 1. Grill przygotować do grillowania metodą pośrednią w temperaturze 200-230 st. C. W dużej misce wymieszać oliwę, rozmaryn, tymianek, czosnek, ¾ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki

Nasz ulubiony stek

Jak rozprawić się z naszym ulubionym stekiem?Oto nasza propozycja przygotowania: Stek wołowy Tomahawk Waga: 1,2 kgWysokość: 6 cmMetoda: Reverse sear Potrzebujemy: Zaczynamy od rozpalenia brykietu w wędzarni. Dążymy do temperatury 110-120 C. W międzyczasie steka solimy i pieprzymy. Wykładamy sondę

Gdy mamy ochotę na placki ziemniaczane możemy zrobić je na grillu, potrzeba do tego kilku składników i patelnia żeliwna. Składniki: Przygotowanie: 1. Ziemniaki zetrzyj na tarce na grubych oczkach2. Posól ziemniaki i odstaw na 20 minut.3. Przepłucz ziemniaki zimną wodą