Nasz ulubiony stek

Jak rozprawić się z naszym ulubionym stekiem?
Oto nasza propozycja przygotowania:

Stek wołowy Tomahawk

Waga: 1,2 kg
Wysokość: 6 cm
Metoda: Reverse sear

Potrzebujemy:

  • wędzarkę i grill gazowy (oczywiście polecamy Broil King)
  • szczypce, namoczone drewienka
  • termometr z sondą
  • brykiet

Zaczynamy od rozpalenia brykietu w wędzarni. Dążymy do temperatury 110-120 C. W międzyczasie steka solimy i pieprzymy. Wykładamy sondę w środek steka, tak aby nie dotykała kości. Ustawiamy w aplikacji temperaturę docelową 43st.C. Wkładamy stek do wędzarni. Następnie wrzucamy na brykiet, namoczone wcześniej drewienka. Teraz czekamy, aż stek osiągnie temperaturę 43st.C. Kiedy widzimy, że temperatura zbliża się do docelowej, rozpalamy grilla gazowego. Ustawiamy temperaturę na minimum 300st.C. Wyjmujemy stek z wędzarni, smarujemy oliwą i ustawiamy temperaturę 56-57st.C. (my lubimy medium). Po ugrillowaniu steka należy go zdjąć z grilla i dać mu odpocząć 5-10 minut.

Stek będzie chrupiący i soczysty. Taki idealny, jak lubimy ❤️

Blog

Czytaj podobne

Gdy mamy ochotę na placki ziemniaczane możemy zrobić je na grillu, potrzeba do tego kilku składników i patelnia żeliwna. Składniki: Przygotowanie: 1. Ziemniaki zetrzyj na tarce na grubych oczkach2. Posól ziemniaki i odstaw na 20 minut.3. Przepłucz ziemniaki zimną wodą

Porcja dla: 4-6 osób Czas przygotowania: 20 min. Czas grillowania: 20-30 min. Składniki: Przygotowanie: 1. Grill przygotować do grillowania metodą pośrednią w temperaturze 200-230 st. C. W dużej misce wymieszać oliwę, rozmaryn, tymianek, czosnek, ¾ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki

Porcja dla: 4-6 osób Czas przygotowania: 20 min. Czas grillowania: 20-30 min. 1. Grill przygotować do grillowania metodą pośrednią w temperaturze 200-230 st. C. W dużej misce wymieszać oliwę, rozmaryn, tymianek, czosnek, ¾ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki świeżo zmielonego