Placki ziemniaczane z grilla

Gdy mamy ochotę na placki ziemniaczane możemy zrobić je na grillu, potrzeba do tego kilku składników i patelnia żeliwna.

Składniki:

  • 6 ziemniaków
  • jajko
  • łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane

Przygotowanie:

1. Ziemniaki zetrzyj na tarce na grubych oczkach
2. Posól ziemniaki i odstaw na 20 minut.
3. Przepłucz ziemniaki zimną wodą i mocno odciśnij.
4. Wymieszaj ziemniaki z mąką , jajkiem solą i pieprzem.
5. Rozgrzej żeliwną patelnię a na niej rozpuść 5 łyżek masła klarowanego.
6. Układaj na patelni placki, a jeżeli chcesz zadbać o ich ładny kształt układaj je na w ringach.
7. Smaż na złoto brązowo z obu stron.

Smacznego!!!

Blog

Czytaj podobne

Nasz ulubiony stek

Jak rozprawić się z naszym ulubionym stekiem?Oto nasza propozycja przygotowania: Stek wołowy Tomahawk Waga: 1,2 kgWysokość: 6 cmMetoda: Reverse sear Potrzebujemy: Zaczynamy od rozpalenia brykietu w wędzarni. Dążymy do temperatury 110-120 C. W międzyczasie steka solimy i pieprzymy. Wykładamy sondę

Porcja dla: 4-6 osób Czas przygotowania: 20 min. Czas grillowania: 20-30 min. Składniki: Przygotowanie: 1. Grill przygotować do grillowania metodą pośrednią w temperaturze 200-230 st. C. W dużej misce wymieszać oliwę, rozmaryn, tymianek, czosnek, ¾ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki

Porcja dla: 4-6 osób Czas przygotowania: 20 min. Czas grillowania: 20-30 min. 1. Grill przygotować do grillowania metodą pośrednią w temperaturze 200-230 st. C. W dużej misce wymieszać oliwę, rozmaryn, tymianek, czosnek, ¾ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki świeżo zmielonego