Nasz ulubiony stek

Jak rozprawić się z naszym ulubionym stekiem?
Oto nasza propozycja przygotowania:

Stek wołowy Tomahawk

Waga: 1,2 kg
Wysokość: 6 cm
Metoda: Reverse sear

Potrzebujemy:
wędzarkę i grill gazowy (oczywiście polecamy Weber), szczypce, namoczone drewienka (my użyliśmy hickory), termometr z sondą (użyliśmy iGrill mini), brykiet

Zaczynamy od rozpalenia brykietu w wędzarni. Dążymy do temperatury 110-120 C. W międzyczasie steka solimy i pieprzymy. Wykładamy sondę w środek steka, tak aby nie dotykała kości. Ustawiamy w aplikacji temperaturę docelową 43st.C. Wkładamy stek do wędzarni. Następnie wrzucamy na brykiet, namoczone wcześniej drewienka. Teraz czekamy, aż stek osiągnie temperaturę 43st.C. Kiedy widzimy, że temperatura zbliża się do docelowej, rozpalamy grilla gazowego. Ustawiamy temperaturę na minimum 300st.C. Wyjmujemy stek z wędzarni, smarujemy oliwą i ustawiamy temperaturę 56-57st.C. (my lubimy medium). Po ugrillowaniu steka należy go zdjąć z grilla i dać mu odpocząć 5-10 minut.

Stek będzie chrupiący i soczysty. Taki idealny, jak lubimy ❤️

~` Po najlepsze steki zapraszamy do nas – Grillsklep, Puławska 48, Piaseczno